• Instagram
  • Facebook
  • Twitter
  • YouTube
  • Pinterest

FRUKOST

Förläng sommar-känslan med en lång sovmorgon och lyxig brunch! Säsongens blåbär och plommon, smoothieglasspinne med granola och en breakfast burger tar plats på frukostbordet.

Godaste enklaste

     frukosten

Augusti

Med naturen som främsta inspirationskälla och en förkärlek för lokala råvaror i säsong: Kocken och kokboksförfattaren Mikkel Karstad vet att passion för råvaran speglas i resultatet på tallriken.

 

Hur började din passion för mat?  

– Mitt intresse började när jag var liten och tillbringade mycket tid med min mormor på en liten dansk ö som heter Tåsinge där hon odlade grönsaker i sin stora trädgård. Min farbror fångade fisk och jagade, så det fanns alltid något att gräva upp, skörda, rensa och laga.

Vilka fördelar finns med att nyttja naturens skafferi? 

– Det vackra är att se hur naturen förändras under året och ständigt erbjuder nya råvaror beroende på årstid. Hösten med massor av svamp, nötter och björnbär. Den sena våren med vilda örter som kirskål, ramslök och löktrav. Försommaren med ängssyra, mask-
rosor och vild humle. Sommaren när de första kantarellerna
kommer, samt fläderblommor och olika bär. Det du hittar i naturen är ju gratis, och det finns mycket som inte tas tillvara. Råvaror som är i säsong smakar mycket bättre än de som inte är det och det är hållbart att äta det som finns precis runt omkring oss.

Hur ska man tänka när man letar efter svamp? 

– Plocka bara de svampar du är säker på är ätbara, om du är osäker är det bättre att låta dem vara. Ta med dig en svampbok eller ha en app på din telefon som hjälp. Det är alltid bra att ta med en kniv och en korg med stor botten som svamparna kan ligga i utan att hamna ovanpå varandra. Om du hittar mycket svamp, mer än du kan äta samma dag och dagen efter, kan du pickla dem (se receptet på sidan 15) eller torka genom att rengöra dem, skära i tunna skivor och torka på låg värme i ugnen eller på en varm plats i köket.  

BUFFÉ #08 AUGUSTI 2020

SVAMP PÅ MENYN

Höstens bästa svamprecept

Läs mer

TREND

Spännande restaurangkoncept, innovativa technyheter, inspirerande kokböcker och underhållande podcasts: Buffé gör en omvärldscheck och undersöker vad som trendar i matvärlden just nu.

SMAK

En djupdycking I råvarornas värld! Buffé guidar dig till allt du behöver veta om utvalda skatter från säsongens skafferi: kul kunskap, smarta tips och nya favoritrecept.

DESTINATION

När möjligheterna till att resa är begränsade drömmer vi oss istället bortom Sveriges gränser och riktar blicken mot en inspirerande smak-
destination.

SOFIAS SPANING

Det lagar jag helst just nu:

Fika-klassikern morotskaka har fått en utmanare: här visar jag hur du gör en saftig version med rödbetor.

Rödbetskaka

MATSKOLA

Så gör du Basilikapesto

Tillhör du dem som odlat egen basilika i sommar? Eller älskar du helt enkelt bara en riktigt krämig pasta pesto? Så gör du den smakrika basilikaröran själv!

INTERJUV

Våren 2020 skulle inte bli som någon vår tidigare, allra minst för landets krogar och restauranger. För Buffé berättar fyra olika krögare från norr till söder om deras kamp mot coronapandemin.

Krögarnas
kamp

Skogens

    delikatesser

Följ med på svampjakt! Om du har tur bjuder skogen på en hel del så här års. Matkreatören Mikkel Karstad visar vägen för hur du använder naturens delikatesser.